Borsaları Kapıda Bekleyen Tehlike: Likidite

Borsaları Kapıda Bekleyen Tehlike: Likidite

Paylaş
Ulaş Utku Bozdoğan: Borsaları Kapıda Bekleyen Tehlike: Likidite

Gateoio ve MEXC’deki likidite sorunlarına yönelik tezler her geçen gün artıyor, bu durum ilgili kripto borsalarını nasıl etkileyebilir?

Kripto borsaları için tahminen de en değerli unsurlardan biri olan likidite, borsaları sarsmaya devam ediyor. Geçtiğimiz tarihlerde likidite problemleriyle başa çıkamayan FTX, Bittrex ve Hotbit üzere borsalar, ifasını duyurmuştu. Günümüze baktığımızda ise, Gateio ve MEXC Global bu likidite sorunu yaşadığına tezler ile karşı karşıya kaldı. Bu savlar nerden ortaya çıktığı? Borsaları ne üzere sıkıntılar bekliyor olabilir?

Kripto Borsaları ve Likidite Sorunu

Genellikle kripto para borsaları için kullanılan “likidite” terimi, borsada bulunan yatırımcı kitlesini ve kripto parlardaki ticaret hacmini belirtiyor. Likidite oranı yüksek borsalar için kripto para ticareti daha kısa vakitlerde gerçekleşiyor. Bu durum, borsada bulunan yatırımcılara inanç sağlayarak platformda süreçlerine devam etmesini sağlıyor

Likidite düzeyi yüksek borsalarda cüzdandaki kripto parayı varlığı nakde dönüştürmek yani “likide etmek” daha kolay geliyor. Ayrıyeten kripto paraların ortasındaki fiyat aralığı çok düşük düzeylerde olduğu için, bu süreçler o borsadaki gösterge fiyatlarına sorun çıkarmamış oluyor.

Ulaş Utku Bozdoğan: Borsaları Kapıda Bekleyen Tehlike: Likidite 1

Likidite sorunlarına geldiğimizde ise, aslında bir borsa için yaşanabilecek en büyük problemlerden birisi. Borsanın çok düşük ölçüde kullancıya sahip olması, ticari faaliyetlerin uzun vakit alması, borsanın kendi havuzunda kâfi ölçüde rezerv olmaması üzere ögeler, borsaların temel likidite sorunları ortasında yer alıyor.

Günümüzde Likidite ile Savaş Veren Borsalar: Gateio ve MEXC

Popüler kripto para borsası Gateio hakkında likidite sorunu yaşadığına dair savlar ortaya atıldı. Piyasada dolaşan bu söylentiler, borsanın Multichain isimli bir protokolle temaslı olduğu ve bu sebeple ödeme hizmetlerinde sorun yaşadığını gösteriyordu. Gateio tarafı ise ortaya atılan savları yalanlayarak, borsadaki süreçlerin olağan bir halde devam ettiğini belirtti. Ayrıyeten Hong Kong’da platform oluşturma çalışmalarının süratle devam ettiğini belirten Gateio, ortada rastgele bir sorun olmadığını vurguladı.

Ulaş Utku Bozdoğan: Borsaları Kapıda Bekleyen Tehlike: Likidite 2

Likidite dertlerine ek olarak, analitik data firması Arkham Intelligence, 24 Mayıs’ta Gate.io’ya büyük ölçüde Multichain tokenin girişini gösteren dataları paylaştı. Yaşanılanlardan sonra bunun neden olarak Multichain grubunun tutuklandığına dair söylentilerle kontaklı olduğu ortaya atıldı. Borsanın kendi token’ı olan Gate Token (GT), bu karmaşadan sonra yüzde 19 kıymet kaybetti.

Likidite kaynaklı başı kaygıda olan bir öbür borsa da MEXC Global olarak söz ediliyor. Memecoin’lerdeki süreç hacmiyle ön plana çıkan MEXC Küresel, yakın vakitte teknik sorunlar yaşamıştı. Bu teknik sorunların münasebetini “likidite” bazlı olduğunu belirten MEXC kullanıcıları, toplumsal medya platformlarında tartışma konusu yarattı. MEXCGlobal tarafından söylentilerin gerçek olmadığına dair paylaşımlar geldi. Olayla ilgili tartışmaların likidite yetersizliğine net olarak bağlanamaması, tartışma havasını biraz da olsa yatıştırdı.

Ulaş Utku Bozdoğan: Borsaları Kapıda Bekleyen Tehlike: Likidite 3

Geçmişte Likidite Problemleri Yaşayan Borsalar ve Sonuçları: FTX, Bittrex, Hotbit

Eski periyotlarda pek çok kripto borsası likidite ile gayret verdi. Bunlardan en bilindik olanları FTX, Bittrex ve Hotbit oldu. Hepsinin ortak olduğu bir nokta ise, likiditenin kaybedilmesi ile birlikte batışa geçmeleriydi. Olayı birinci olarak FTX tarafından ele aldığımızda, Solana (SOL) verdiği dayanak ile bilinen FTX, hem SOL hem de yeni yatırımcıların borsaya dahil olmasıyla çok önemli yararlar elde etti.

Fakat yanlış idare ve bilinçsiz likidite süreçleri, FTX’in sonunu hazırladı. Bir vakitler Binance’e rakip olarak görülen FTX, likidite yetersizliğinden ötürü art planda kalmaya başlamıştı. Bu durum yatırımcıların borsadan çekilmesine, borsayla olan sponsorluk mutabakatlarının son bulmasına ve siber hücumlara yol açmıştı. Likidite düşüncelerinin tetiklemiş olduğu olay zinciri, FTX’in batışıyla sonuçlanmış oldu.

Ulaş Utku Bozdoğan: Borsaları Kapıda Bekleyen Tehlike: Likidite 4

Likidite meseleleriyle boğuşan bir öbür kripto borsası Bittrex olmuştu. 2013 yılında açılan Bittrex, 2017 yılına kadar damga vurmuştu. O vakitler pek de bilinmeyen kripto kesimi, adeta Bittrex’de canlanıyordu. Ek olarak o devirlerdeki kripto borsalarının sayısının az olması, kripto ticaretinin o borsalarda daha ağır olmasını sağlıyordu. Bu borsaların başında gelen Bittrex, popülaritesini vakitle kaybederek geri plana düştü.

Her geçen ay kullanıcı kaybeden Bittrex, likidite sorunları yaşamaya başlamıştı. Borsada çok az ölçüde kullanıcının olması, borsada gerçekleşen alım-satım süreçlerinin müddetini çok uzatıyordu. Bu olay, esasen az olan kullanıcı sayısını daha da tabana çekmişti. Likidite sorunlarıyla bir türlü başa çıkamayan Bittrex, geçtiğimiz günlerde iflas duyurusunu açıkladı.

Ulaş Utku Bozdoğan: Borsaları Kapıda Bekleyen Tehlike: Likidite 5

Likidite yetersizliğinin vurduğu bir kripto para borsası da Hotbit olmuştu. Vaktinde memecoin’lerdeki süreç hacmiyle ön plana çıkan Hotbit, piyasaya yeni borsaların eklenmesiyle birlikte yavaş yavaş gözden düştü. Likidite sağlamak için birçok yolu denesede başaramayan Hotbit, her geçen vakit kullanıcı ve sponsor kaybetti.

Gelirleri azalan Hotbit, hususla ilgili yeni atılımlar denemişti. Lakin bu aksiyonların de soruna tahlil olamaması, Hotbit tarafındaki likidite meselelerini kaçınılmaz kıldı. Geçmiş yıllarda kayda bedel bir sayıda kripto yatırımcısının kullandığı Hotbit, birkaç hafta evvel ilan yayınlayarak, faaliyetlerini sonlandıracağını açıkladı.

Ulaş Utku Bozdoğan: Borsaları Kapıda Bekleyen Tehlike: Likidite 6

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap