Blockchain Sistemlerinin Havayollarında Güvenlik Amaçlı Kullanılması

Blockchain Sistemlerinin Havayollarında Güvenlik Amaçlı Kullanılması

Paylaş
BTC Piyasası: Blockchain Sistemlerinin Havayollarında Güvenlik Amaçlı Kullanılması

Havayolları ve havalimanları, veri alışverişinin zamanında ve güvensiz olabileceği birçok izole işletim sistemi kullanılarak, ABD dışındaki yurtdışı seyahatlerinin son 20 yılındaki yüzde 170’lik bir artışa rağmen, güncel olmayan bilgi toplama ve dağıtma yöntemleri üzerinde çalışmakta. Başlıca rakipler, havacılık endüstrisinin özelliklerinin, havaalanlarındaki bilgi siloları arasında veri paylaşımını kolaylaştırma potansiyeline sahip olan ve aynı zamanda daha yaygın seyahat işletmeleriyle daha geniş bir şekilde, sorunsuz ve güvenli bir seyahat deneyimi yaratabilmek için blok zincirle nasıl uyumlu olduğunu fark etmişlerdir.

Avrupa’nın en büyük havayolunun bir yan kuruluşu olan Lufthansa Industry Solutions, teknolojinin potansiyel uygulamalarını derlemek ve kullanımı için endüstri standartları yaratmak amacıyla Blockchain for Aviation (BC4A) başlattı. Air Yeni Zelanda, Lufthansa, Eurowings, Austrian Airlines ve Brussels Airlines, müşterileri ve sağlayıcıları için seyahatleri daha maliyet etkin ve karlı hale getirmek için merkezi olmayan bir dağıtım ağı kurmak için blok zincir kullanan İsviçre merkezli kar amacı gütmeyen Winding Tree ile işbirliği yaptı.

Dünyanın hava yolları yılda üç milyardan fazla yolcu taşıyor ve küresel GSYİH’ya 664.4 milyar dolar katkıda bulunuyor. Havayolu endüstrisinde rekabet edebilmek için havacılık sektöründe esnek ve sistematik bir sistem olmalıdır.

Havaalanları veri depolama mikro kozmosları. Bir yolcunun havaalanından yola çıktığı andan itibaren, iç ve dış havaalanı operasyonları arasında muazzam miktarda güvenli veri toplanmalı ve paylaşılmalıdır. Havayolları için en büyük engel, seyahat planlarının anı farkında değiştiği zaman karar verme süreçlerinde yatmaktadır.

Bir havalimanı içindeki her görev farklı yazılımlar kullanarak çalışabilir, bu nedenle veri mutabakatı süreci genellikle hem uçuş acenteleri hem de gezginler için zamanında ve sinir bozucu olur. Akıllı sözleşmeler, zaman alıcı görevleri otomatikleştirerek müşteri deneyimini ve hizmetin maliyet etkinliğini artırabilir.

Verilerin karar vericiler arasında hızlı bir şekilde paylaşılmadığı durumlarda, uçuş gecikmeleri ve aşırı rezervasyonların yaygın olması, havayolu şirketlerine pahalıya mal olmaktadır. Halihazırda, havalimanlarında farklı kontrol noktalarında kullanılan karışık veriler ve çok sayıda sistem arasında çok az bir uyum vardır.

Dünyanın önde gelen havalimanı iletişim ve bilgi teknolojisi uzmanı SITA, havalimanlarındaki ilgili uçuş gecikme bilgilerinin basit ve yaygın sorununu ele aldı. SITA, uçuş gecikmeleri hakkındaki çelişkili bilgileri uzlaştıran ve “uçuş verilerinin tek bir gerçek kaynağı” nı ileten bir blockchain platformu oluşturmak için Ethereum protokolünü ve akıllı sözleşmeleri kullandı.

SITA Lab, British Airways, Cenevre Havaalanı, Heathrow ve Miami Havaalanı arasında iki milyonun üzerinde uçuş değişikliğini takip etmek ve denemeler yapmak için özel izinli bir blockchain sistemi kullandı. Sistemi Flightchain olarak adlandırdı. Bulguları, akıllı sözleşmelerin çelişen verileri aracılık etmede ve endüstri standartlarını iletmede etkili olabileceğini, ancak yönetişim ve operasyonel gözetim gerektirdiğini göstermekte. Şu an itibariyle, bulut tabanlı veri paylaşım hizmetlerinin tahkim edilmesi ve yönetilmesi daha kolay.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap