Blockchain, Güç ve Politika: Merkeziyetsizlik Özgürlüğü Nasıl Doğuruyor?

Blockchain, Güç ve Politika: Merkeziyetsizlik Özgürlüğü Nasıl Doğuruyor?

Paylaş
BTC Piyasası: Blockchain, Güç ve Politika: Merkeziyetsizlik Özgürlüğü Nasıl Doğuruyor?

İçerik

Kriptokoin – 21. yüzyıl dünyası birbirine bağlı, ancak merkezi değil. Bu ikisi de iyi şeyler. Bağlantılar insanları, kültürleri ve fikirleri birbirine bağlıyor. Aslında, insanlık tarihindeki tüm büyük ilerlemeler sosyal ve ekonomik ağların bir sonucu.

Hint Okyanusu’ndaki ticaret yolları olmasaydı, İslam dünyası hiçbir zaman bilim matematiğimizin temelini oluşturan Hindistan rakamlarını asla elde edemezdi. İngiltere’de, 17. ve 18. yüzyıl kahvehaneleri olmasaydı, Aydınlanma muhtemelen gerçekleşmeyecekti. Dahilik izolasyonda ölür; bağlantı, insanın ilerlemesini sağlayan motordur.

Gücün Merkezileşmesi

Aksine, gücün merkezileşmesi felaket ve ıstırap ile oldukça ilişkili. Bazıları bunun oligarşinin demir yasası olduğunu söylüyor – yani, herhangi bir kurum, özel veya kamu, genişledikçe ve daha karmaşık hale geldikçe, güç kaçınılmaz olarak küçük elitlerin ellerinde yoğunlaşacak. Aynı zamanda kaçınılmaz olanı, depremler ve kasırgalar yaşayacağımızdır, ancak bu, bu tür doğal afetlerin zararlarını azaltmaya çalışmamıza da engel değil.

Geleneksel ekonomilerimizin teşvikleri oligarşileri pratik bir kesinlik haline getirmiş durumda. Ancak şu anda teknolojik bir kavşaktayız, bu da bu teşvikleri değiştirmemizi ve halkın ellerinde gücünü korumamızı sağlayacak. Ve blockchain bu sürecin kilit bir bileşeni olabilir.

Bloklaşmayı Önleyici

Blok zinciri bloklaşmayı önleyici olmalıdır. Ne anlama geliyor? Basitçe söylemek gerekirse, gerçekten merkeziyetsiz bir blok zincir, doğası gereği, güç blokları oluşturma eğilimindeki merkezileşme ve homojenleştirme kuvvetlerine karşı koyacak. Blockchain’in idealist bir son için bir araç olduğunu unutmamalıyız. Satoshi Nakamoto, Bitcoin genesis bloğunu çıkardığında, Londra’daki The Times gazetesinde yayınlanan ve 2008’deki mali çöküş hakkında bir makaleye atıfta bulundu. Hareket hafif değildi: Satoshi, merkezileştirilmiş bankaların ve merkezi hükümetlerin seçmenlerin beklentileri karşısında başarısız olduğuna inanıyordu.

“Çevrimiçi” ve “çevrimdışı” hayatlarımızı birbirinden ayırt etmek giderek daha zor, bu yüzden vatandaşlarını kontrol etmek isteyen – hatta vatandaşlarını “özne” ye dönüştürmek isteyen rejimlerin interneti kontrol ederek bunu yapmak istemesi pek de şaşırtıcı değil. Tek bir ülkenin bile özgür olmadığı bir skandal, ancak dünya genelinde hükümetler daha kısıtlayıcı ve daha baskıcı bir şekilde olduğu zaman giderek büyüyor. Bu rejimler hizmetleri aktif olarak yasaklar, güvenlik duvarları kurar, veri toplar, eleştirmenleri izler ve toplu yalanlar üretir.

Blockchain

Blockchain, geçici, sansüre dayanıklı, eşler arası bağlantılar sağlayarak otoriterliğe doğru bu kaymaya bir alternatif sunar. Otoriter bir devlet, bir Blockchain’in dağıtılmış P2P sunucularını ele geçiremez ve sahte kripto para birimini piyasaya aktaramaz. Mükemmel blok zinciri ekonomik, politik ya da finansal gücü tahrip etmiyor, birbirini tarih gerçeğine karşı sorumlu tutmak için fikir birliği kullanarak bu gücü dağıtıyor.

Tüm politik gücün açıkça siyasi varlıklar tarafından kullanıldığını varsaymamalıyız. Günümüzde en büyük bloklardan bazılarının, büyük ölçüde ulus-devletler ile çoğu zaman ulus devletlere nüfuz ve güç konusunda rakip olan çokuluslu şirketler olduğunu görüyoruz . Güçleri nereden geliyor? Çoğu durumda, merkezi sunucularında depolanan kullanıcı verilerine ve bu verilerin analizine bağlı aslında. Gizlilik ve veri toplama skandalları geçtiğimiz birkaç yıl boyunca yakından takip edilen olaylar oldu ve durma belirtileri göstermediler.

Büyük Şirketler Veri Depoluyor

Sonuçta, en büyük şirketler kullanıcıları hakkında hiç olmadığı kadar fazla bilgiye sahipler. Google zaten milyarlarca kullanıcısı için şaşırtıcı miktarda kişisel veriye sahip; Fitbit’i kazanmak için milyarlarca harcadıktan sonra, yakında daha da fazlası olacak. Netflix, yalnızca izleyicilerin izlediklerini rapora dönüştürecek, tek tek kullanıcılar için içerik küçük resimlerini bile otomatik olarak oluşturuyor. Facebook belki de en tartışmalı veri toplayıcı: Mark Zuckerberg ve ortakları, şirketin kamu güvenini ne kadar şiddetli bir şekilde kötüye kullandığını tartışmak için kongre toplantısına katıldı.

Blockchain gerçek politik potansiyele sahip olsa da, gerçekten merkezi olmayan blok zincirleri bugünün uygulamalarından sapma gerektirecek. İlk Bitcoin (BTC) 2009 ve 2010 yıllarında mayınlıyken, internete hazır herhangi bir bilgisayar hemen hemen bu faaliyete katılabiliyordu. İlk Bitcoin, yurttaki dizüstü bilgisayarlara, internet kafe bilgisayarlarına ve kiralık stüdyolardaki PC’lere yol açtı. Herhangi bir yer, herhangi bir zamanda – çevrimiçi olmaları koşuluyla – Bitcoin’i benimseyebilir.

Zorluk arttıkça ve Bitcoin’in değeri takdir edildiğinde, merkezileşme madenciliğin bir gerçeği haline geldi. Şimdi madenciler, ucuz güç kaynaklarının yakınında kümelenmiş anonim sunucu çiftliklerinde uzmanlaşmış makineler. Teknoloji daha da güçlendi, ancak merkezsizlik bozuldu.

Açıkça söyleyeyim: Bitcoin hala blockchain teknolojisini kitlelere ulaştırmakta önemli bir rol oynuyor. Ve otoriter baskı ve aşırı enflasyondan etkilenen insanlara bir para birimi sağlamak için yaptığı iş gerçekten anlaşılamıyor. Ancak yukarıda açıklanan sınırlamalar yine de gerçektir ve kripto manzarasına gelecek girdiler bunların üstesinden gelmek için çabalamalıdır.

Blockchain ve merkezsizlik, büyüyen politik ve kurumsal otoriterizmin temel önlemleri olabilir. Zaten ücretsiz olan ülkelerde, merkezi olmayan araçlar daha fazla özgürlük tanıyor. Kullanıcılarının, haksız olduğuna inandıkları sistemleri devre dışı bırakmalarına izin veriyorlar. Otoriter rejimlerde, blockchain ve ilgili teknoloji, adaletsizliği ortadan kaldırmak ve buna karşı örgütlenmek için bir yol sağlar. Bunlar, 21. yüzyılın şafağından beri bozulmuş özgürlüklerin geri kazanılmasındaki ilk adımlar.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap