Bitcoin’de Bu Tarihe Dikkat

Bitcoin’de Bu Tarihe Dikkat

Paylaş
BTC Piyasası: Bitcoin’de Bu Tarihe Dikkat

Koronavirüs resmi verilere göre yalnızca birkaç ay içerisinde 1.5 milyon kişiye bulaştı. Bu süreç içerisinde Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkenin ekonomisi olumsuz yönde etkilendi. Başta turizm ve hizmet sektörü olmak üzere birçok sektör ağır hasar aldı. Hal böyleyken uzmanlar artık ekonomik resesyonun başladığını ve Koronavirüsün etkilerini yıl sonuna kadar hissedeceğimi söylemeye başladılar. Bu süreçte Bitcoin fiyatında da bir hareketlilik görebiliriz.

Ekonomik Beklentiler

Koronavirüsün tam olarak ne zaman kontrol altına alınacağı, Türkiye gibi ülkelerde yaşamın ne zaman normale döneceği, sosyal kısıtlamaların ne zaman kalkacağı bilinmiyor. Dolayısıyla Koronavirüsün ekonomik etkilerine ilişkin kesin bir yorum yapmak henüz mümkün değil.

Birçok uzman Koronavirüsün etkilerini birkaç ay boyunca hissedeceğimizi söylüyor. Hatta Oxford Economics ekonomisti Greg Daco, Koronavirüsün ekonomiye verdiği hasarların “kalıcı” olacağı görüşünde. Fakat Koronavirüsün bu süreç içerisinde ekonomiyi tam olarak nasıl etkileyeceğini kimse kestiremiyor. Koronavirüs yüzünden toplamda kaç kişinin işsiz kalacağı, kaç şirketin iflas edeceği gibi sorular henüz yanıt bulmuş değil. Daco şu anda bu sorulara net bir yanıt verilemeyeceğini söylüyor ve şöyle ekliyor:

“Daha önce hiç bunun gibi bir şey görmemiştik. O yüzden biz de herkes gibi spekülasyondan ileriye gidemiyoruz.”

Buna rağmen elimizde Koronavirüsün etkilerine dair bazı tahminler, raporlar var. Mesela Goldman Sachs ekonomistleri geçtiğimiz günlerde Koronavirüsün etkileriyle ilgili bir rapor yayınladılar. Koronavirüsün ekonomiye beklenenden daha çok zarar verdiğini belirten uzmanlar, ABD ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde %34 oranında küçülebileceğini açıkladılar. Fakat uzmanlar üçüncü çeyrekte %19’luk bir büyüme öngörüyorlar.

Goldman Sachs ekonominin üçüncü çeyrekte toparlanacağını düşünüyor düşünmesine ama Koronavirüsün etkileri beklenenden çok daha şiddetli oldu. Öyle ki uzmanların ‘ekonomi ikinci çeyrekten sonra toparlanır’ umudu da sönmeye başladı. Uzmanlar ekonominin önümüzdeki aylarda toparlanacağı düşüncesine hala katılıyorlar ama artık eskisi kadar emin değiller. Mesela JPMorgan analistleri geçtiğimiz günlerde şöyle bir açıklama yaptılar:

“Şimdiye dek geçen süre içerisinde ekonomik hareketlilikte çok sert bir düşüş görüldü. Biz bu hareketliliğin önümüzdeki aylarda hızla artmasını bekliyorduk ama buna artık daha az ihtimal veriyoruz.”

Dünya ekonomisinin yılın birinci ve ikinci çeyreklerinde küçülme yaşayacağı konusunda birçok kişi hemfikir. Fakat üçüncü ve dördüncü çeyreklerin, yani yılın ikinci yarısının nasıl ilerleyeceğini kestirmek henüz mümkün değil. Hal böyleyken dikkatler yılın ikinci yarısına, yani haziran sonuna çevrildi. İşte bazı kripto para yorumcuları piyasada tam olarak bu dönemde bir hareketlilik bekliyorlar.

Yaz Aylarına Dikkat

Yukarıdaki açıklamalardan da görülebileceği üzere dünya ekonomisinin yılın ikinci yarısında nasıl bir performans sergileyeceği henüz bilinmiyor. Bitcoin yorumcuları bu yüzden yatırımcılara özellikle yaz aylarında dikkatli olmayı öneriyorlar.

Yerli kripto para sektörünün tanındık isimlerinden Selcoin, geçtiğimiz haftalarda bu konuya ilişkin bazı açıklamalarda bulunmuş ve Bitcoin yatırımcılarına özellikle haziran ve temmuz aylarına dikkat etmeyi önermişti.

Selcoin konu hakkında yaptığı açıklamalarda Bitcoin’in özellikle yaz aylarında büyük bir “sınav vereceğini” ve Bitcoin’in tam olarak bu gibi krizler için oluşturulduğunu düşünüyor. Eğer Bitcoin bu sınavı başarıyla verirse Bitcoin fiyatının yıl içerisinde 60 bin dolara kadar çıkması mümkün olabilir.

Buna benzer bir yorumu kısa süre önce Rookie’den de gördük.

Bitcoin için uzun vadeli bir grafik hazırlayan Rookie, yatırımcılara özellikle haziran sonu ve temmuz başına dikkat etmeyi öneriyor. Kendisinin tahminlerine göre tam bu dönemde Bitcoin’deki “desteğin ve direnişin azalması” mümkün.

Rookie’nin çizdiği grafik

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap