BIS’in de dahil olduğu toptan CBDC denemeleri tamamlandı

BIS’in de dahil olduğu toptan CBDC denemeleri tamamlandı

Paylaş
BTC Piyasası: BIS’in de dahil olduğu toptan CBDC denemeleri tamamlandı

İçerik

Tüm dünyada giderek büyüyen dijitalleşme ve kripto paraların da ekonomi dünyasına girişi, merkez bankalarının kendi dijital para birimlerini yaratmalarına sebep oldu. Bugün Çin’den Fransa’ya, İsveç’ten Japonya’ya kadar birçok ülke CBDC yani merkez bankası dijital para birimleri çalışmalarını sürdürürken, İsviçre’den de çok önemli bir adım geldi.

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), İsviçre Ulusal Bankası (SNB) ve ülkenin hisse senetleri borsası SIX’in başını çektiği ve dünyanın önemli yatırım bankalarının da katılım sağladığı toptan CBDC denemeleri tamamlandı.

Perakende CBDC’yle karıştırılmamalı

Dünya çapında yapılan birçok CBDC denemesi şu anda, daha çok banka müşterileri yani halkların kullanabilmesi adına yapılıyor. İsviçre bu konuda henüz bir çalışma başlatmadı.

Ülkede yapılan denemeler ise toptan CBDC’yi kapsıyor. Yani bu tür dijital para birimleri, sadece finansal piyasaların birbirleri arasında kullanabilecekleri ve işlem yapabilecekleri CBDC’ler olacak. Örnek olarak, bir dijital nakit token’ı, bir başka finansal varlığı temsil eden token ile anında takas edilebilecek. Böylece sistemde bir sorun oluşması ihtimalinin de önüne geçilecek.

Ancak bu bankalardan hiçbiri toptan CBDC konusuyla ilgili resmi bir açıklama yapmış değil. Bu tür CBDC’lerin ne zaman kullanılmaya başlanacağıyla ilgili bir resmi ya da gayri resmi yol haritası bulunmuyor.

Lordlar Kamarası’ndan açıklama: Perakende CBDC gerekli değil

Konuyla ilgili bugün de, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı Parlamentosu’nun üst meclisi olan Lordlar Kamarası’ndan da bir açıklama geldi. Toptan CBDC teknolojisinin, menkul kıymet ticareti ve takasında verimliliği artırabilecek bir yapı olduğu, bu konuda daha fazla deneme ve araştırma yapılması gerektiği belirtilirken, perakende CBDC’lerin ise şu an için gerekli olmadığı ifade edildi.

“Teknolojinin önemi daha iyi anlaşılacak”

BIS İnovasyon Merkezi Başkanı Benoit Coeure yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Merkez bankası parasının kullanıma girmesi de dahil olmak üzere mevcut finansal sistemin en iyi öğelerini korumak ve potansiyel yeni faydalardan yararlanmak için inovasyonu kullanabileceğimizi gösterdik. Dağıtık defter teknolojisinin ana akım haline gelmesiyle bu teknolojinin önemi daha iyi anlaşılacak”

Projenin üçüncü aşaması olan ve “Helvetia Projesi” olarak adlandırılan 3 fazın ise ne zaman başlayacağı hakkında bir bilgi verilmedi.

Kısa bir süre önce konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İsviçre Ulusal Bankası ve SIX yöneticileri, “toptan CBDC” denemesinin tamamlanmaya yakın olduğunu ve artık yeşil ışığın yakılması için politikacıların kararlarının beklendiği bilgisini vermişlerdi.

“Merkez bankalarının teknolojik değişime ayak uydurmaları gerekiyor”

İsviçre Ulusal Bankası yönetim kurulu üyesi Andrea Maechler da bugün yaptığı açıklamada “Proje Helvetia, SNB’nin, merkez bankası parasının güvenliğinin, token’laştırılmış varlık piyasalarında nasıl sağlanabileceği konusundaki soru işaretlerini ortadan kaldırdı. Parasal ve finansal istikrarı sağlama görevlerini yerine getirmeye devam etmek için merkez bankalarının teknolojik değişime ayak uydurması gerekiyor.” dedi.

İsviçre’den Londra’ya sınır ötesi anlık işlem

Helvetia’nın ikinci aşaması, değişik ülkelerdeki yerel bankalar arası işlemler ve ayrıca merkez bankaları ile ticari bankalar arasındaki para işlemleri üzerine çalışmıştı. Deneme çalışmasında bir İsviçre bankasından, Londra’daki Citigroup’a yapılan bir işlemi içeren sınır ötesi işlemler de test edilmişti.

Bilindiği üzere kripto para evreni ise CBDC’lere, gizlilik ihlali nedeniyle tamamen karşı çıkıyor ve kontrolün tamamen devletlere geçmemesi gerektiği belirtiliyor.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap