500 milyon dolar aklayan fidye saldırganları 5 ayrı ülkede yakalandılar

500 milyon dolar aklayan fidye saldırganları 5 ayrı ülkede yakalandılar

Paylaş
BTC Piyasası: 500 milyon dolar aklayan fidye saldırganları 5 ayrı ülkede yakalandılar

Binance’in yaptığı açıklamaya göre; Ukrayna, Güney Kore, ABD, İspanya ve İsviçre’deki kolluk kuvvetleri eş zamanlı yapılan operasyonlarla, fidye saldırılarıyla ele geçirdikleri 500 milyon doları akladıkları belirtilen bir siber-suç grubu üyelerini yakalyıp tutukladılar.

Fancycat (süslü kedi) olarak da bilinen grubun, Cl0p ve Petya gibi fidye yazılımı saldırılarına ve karanlık web işlemleri içeren kara para aklama olaylarına karıştığı iddia ediliyor.

Binance’den yapılan açıklamada, kara para aklayıcıların büyük kripto para borsalarında, bibirlerinin hesaplarına para yatırımak ve hesaplardan çekmek vasıtasıyla para aklama işlemini yaptıkları belirtildi. Binance ayrıca, Fancycat grubunun tespit edilmesi için yapılan çalışmalarda, TRM Labs ve Crystal (BitFury) blokzincir analitik takip firmalarıyla çalıştıklarını duyurdu.

ABD’ye yapılan saldırıdan sonra konuşulmaya başlandı

Fidye yazılım saldırıları, özellikle Mayıs ayında ABD’nin doğu yakasının en büyük petrol boru hattaına yapılan siber saldırıyla önğlâna çıkmıştı. Boru hattını kontrol eden şirket, fidyecilere ödeme de yapmış ve bi yüzden ciddi eleştiri almıştı. Ancak fidyeciler, bölgede çok ciddi yakıt eksikliği ve elektrik kesintileri yaşanmalarına sebep olmuşlar, şirket yetkilileri sie bu yüzden ödeme yapmaktan başka çareleri olmadığını söylemişlerdi. Hatta ABD’li bazı politikacılar ve medya mensupları fidye yazılım saldırılarından Bitcoin ve kripto paraları sorumlu tutarak, yasaklama talep etmişlerdi.

Uluslararası Ödemeler Bankası da (Bank for International Settlements) bu haftaki kripto para raporunda, bu varlıkların fidye, para aklama ve diğer finansal suçlar için kullanıldığını belirtmişti.

Fidye saldırıları artıyor

Blokzincir analiz şirketi Chainalysis’in yayımladığı ‘Fidye 2021: Yıl ortası Raporu’nda, 2020 yılında fidye için 406 milyon dolarlık ödeme yapıldığı ve rakamın 2019’a göre 3 kat arttığı belirtildi:

“Fidye saldırganları kurbanlarından elde ettikleri fonları genelde, büyük ve anaakım borsaların yanında uyumluluk kuralları olmayan ve yüksek risk içeren borsalara ve mikserlere gönderiyorlar.”

“Rusya bağlantılı suçlular en çok kazanan grup”

Chainalysis’in raporunda ayrıca Rusya bağlantılı saldırganların, bu yılın en büyük kazanç sağlayan grubu olduğu da belirtildi. Hatırlanacağı üzere, Joe Biden yönetimi son boru hattı fidye saldırılarından Rusya’yı ve Vladimir Putin’i sorumlu tutmuştu. Rusya ise iddiaları reddetmişti.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap