2022 Pekin Kış Olimpiyatları’nda dijital yuan Visa’dan daha çok kullanılıyor 

2022 Pekin Kış Olimpiyatları’nda dijital yuan Visa’dan daha çok kullanılıyor 

Paylaş
BTC Piyasası: 2022 Pekin Kış Olimpiyatları’nda dijital yuan Visa’dan daha çok kullanılıyor 

Investing.com – Çin’in 2022 Pekin Kış Olimpiyatları’nda görücüye çıkardığı dijital para birimi e-CNY’nin, işlem sayısı bazında Visa’yı geçtiği bildirildi. 

Wall Street Journal’ın haberine göre, Pekin’in Ulusal Stadyumu Bird’s Nest’te düzenlenen Kış Olimpiyatları’nın açılış gününde, Çin Merkez Bankasının dijital para birimi dijital yuan (e-CNY) ile Visa’dan daha fazla işlem yapıldı.

Visa’nın Kış Olimpiyatları boyunca tek ödeme aracı olması konusunda Çinli yetkililerle bir anlaşması bulunuyor. Bu yüzden organizasyonda ülkenin popüler ödeme araçları Alipay ve WeChat Pay başta olmak üzere diğer ödeme yöntemleri de kabul edilmiyor. Ödeme yöntemindeki tek istisna ise Çin’in dijital para birimi dijital yuan.

Visa e-CNY ödemelerine itiraz etmedi

Diğer yandan Visa’nın dijital yuan ödemelerini kendi sistemine entegre etme niyeti olduğu biliniyor. Bu yüzden de Çin pazarında faaliyetlerini artırmak için bir lisans başvurusunda bulunan dev ödeme şirketi, yapılan anlaşmada e-CNY’nin ödeme seçeneği olarak kullanılması konusuna itiraz etmedi.

Pekin Oyunlar Organizasyon Komitesi’ne göre, nakit yerine dijital para kullanmak, teması önemli ölçüde azalttığından, salgının yayılma hızını da düşürecek. Organizasyon alanında ziyaretçiler, kripto makinalarını kullanarak itibari para birimini dijital yuan ile değiştirebiliyorlar.

ABD senatörleri dijital yuan kullanımının yasaklanmasını istemişti

Geçen yılın yaz döneminde Çin Kış Olimpiyatları’nda kullanılacağı duyurulan dijital yuan için ABD’li senatörlerin bir tepkisi vardı. Cumhuriyetçi senatörler, ABD Olimpiyat Başkanlığına bir talepte bulunarak ABD’li sporcuların dijital yuan (e-CNY) kullanmasının yasaklanması taleplerini iletmişlerdi. Ayrıca piyasa sürülen ilk ülke bazlı dijital para birimi, ABD hükümetinin üst düzey isimleri tarafından yakından takip ediliyor. 

Çinli yetkililer, merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) piyasaya sürülmesi ve yaygın kullanıma geçmesiyle yuanın uluslararası arenadaki konumunun güçlenmesini ve doların egemenliğini kırmasını bekliyor.

Yazar: Günay Caymaz

Kaynak:  Investing TR

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap