2020 yılında Bitcoin ve kripto paralarda bu 8 olaya dikkat

2020 yılında Bitcoin ve kripto paralarda bu 8 olaya dikkat

Paylaş
BTC Piyasası: 2020 yılında Bitcoin ve kripto paralarda bu 8 olaya dikkat

2019 yılı, Bitcoin’de 3000 – 14,000 – 7200 hattını izleyen yüksek volatilite ve birçok çarpıcı gelişme ile geride kaldı. Şimdi ileriye bakma zamanı.

2020’de Bitcoin ve kripto para alanında yakından izlenmesi gereken gelişmeler neler olacak? İşte liste:

1. Yarılanma

Listenin en tepesinde kesinlikle blok ödülü yarılanması olmalı. Her 4 yılda bir gerçekleşen bu olay, bu defa çok farklı piyasa dinamikleriyle birlikte meydana gelecek. Mevcut ağ durumu üzerinden yapılan tahminlerin blok ödülü yarılanması için verdiği tarih 14 Mayıs 2020. Fiyatın bu tarihe yaklaşılırken ve sonrasında nasıl bir seyir izleyeceği kripto para alanında şu anda belki de en çok merak edilen konu.

2. Libra

Facebook, ilk olarak Libra’yı geçtiğimiz sene duyurdu. 18 Haziran 2019 tarihli duyuruda, Libra’nın 2020 yılında piyasaya sürülmesinin hedeflendiği yazıyordu. Libra duyurusunu takip eden hafta Bitcoin, 14,000 dolara yükselmişti. Şimdi projenin sıradan insanların kullanımına açılmasının fiyata yapacağı etki merak ediliyor. Facebook, aylık 2.13 milyar, Whatsapp aylık 1.5 milyar, Messenger aylık 1.3 milyar ve Instagram aylık 800 milyon aktif kullanıcıya sahip. Bu kullanıcı tabanının kripto paraları etkileme potansiyeli çok büyük. Bununla beraber Facebook, politika yapıcıların engelleriyle karşılaşmaya devam ederse Libra’yı hedeflediği gibi 2020’de piyasaya süremeyebilir. Bunu şirketin kendisi de kabul ediyor.

3. ABD seçimleri

Tüm dünya piyasalarının yakından takip edeceği ABD seçimleri, kripto paraları da kaçınılmaz olarak etkileyecek. Hisse senedi ve yatırım analiz şirketi ADVFN’nin CEO’su Clem Chambers, yakın zaman önce Forbes’ta yazdığı bir yazıda Bitcoin’in Trump’ın yükselmesi halinde düşeceğini, aksi durumda ise yükseleceğini iddia etmişti. Ayrıca kripto paralar, ABD seçimlerinde sıcak bir tartışma konusu bile olabilir.

4. Telegram

Şifreli mesajlaşma platformu Telegram, 2018 yılında toplamda 1.7 milyar dolar toplanılan iki ayrı ICO gerçekleştirmişti. Öte yandan SEC, geçtiğimiz Ekim ayında Telegram ICO’sunu durdurma kararı aldı. SEC’nin açıklamasında, Telegram’ın Gram token satışının yasa dışı olduğu kaydedildi. Telegram, mahkemeden SEC’nin açtığı davayı reddetmesini isterken iki taraf arasındaki çekişme 2020’de kripto paraları yakından ilgilendirecek. Her şey normal seyrinde gitseydi, Telegram’ın TON ağı 2019 bitmeden faaliyete geçecekti.

5. Resesyon beklentileri

2020 yılı sayısız ünlü ekonomistin küresel bir durgunluk beklediği yıl. Beklentilerin gerçekleşmesi durumunda Bitcoin’in “dijital altın” anlatısı güçlenecek mi? Görülebilecek küresel makro olaylar Bitcoin’in fiyatına nasıl yansıyacak? 2020’de Bitcoin’de yakından izlenecek başlıklardan biri de resesyon olacak.

6. Merkez bankası dijital paraları

Dünya çapında Türkiye dahil birçok merkez bankası, kendi dijital paralarını geliştirme çalışmalarını başlattı. 2020, bu dijital paraların piyasaya sürüldüğü veya ciddi anlamda test edildiği yıl olacak. Çin’den Fransa ve Türkiye’ye birçok ülkenin attığı bu önemli adımın ekonomik güç dengelerini ve doların rezerv para statüsünü nasıl sarsacağı merak konusu.

7. Ethereum 2.0

Piyasaya sürüldüğü günden bu yana uzun yıllardır Bitcoin gibi “proof-of-work” algoritmasını kullanan Ethereum için 2020 büyük bir yıl olabilir. 2020’nin ilk çeyreğinde ağın ana proof-of-work zincirine paralel olarak çalışacak Beacon adında bir proof-of-stake zinciri oluşturulacak. Her şey yolunda ilerlerse Ethereum 2.0’ın yol haritasında Aşama 1’e kapı aralanılacak. PoS mekanizasmı ile çalışan halihazırda birçok kripto para projesi bulunsa da Ethereum bunun denendiği açık ara en büyük kripto para olacak.

8. Kurumsal para

Kurumsal paranın kripto para piyasalarına girişi, 2020’de de artarak sürecek. Bakkt hacim rekorları kırarken türev devi CME Group, 13 Ocak 2020’de Bitcoin opsiyon sözleşmelerini listelemeyi planlıyor. Ayrıca 2020’de Ethereum vadeli kontratlarının da piyasaya çıkması bekleniyor.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap