2019 Merkezsiz Borsaların (DEX) Yılı Oldu

2019 Merkezsiz Borsaların (DEX) Yılı Oldu

Paylaş
BTC Piyasası: 2019 Merkezsiz Borsaların (DEX) Yılı Oldu

Kripto para birimlerinin bu kadar çekici olmasının belki de ilk sebebi bankalarda bulunan finansal kontrolü kişilerin kendisine vererek özgürlüğü oldukça yüksek seviyelere çıkarması olarak değerlendirilebilir. Bitcoin de bunun en iyi örneği nitelendirilebilir. Ancak Bitcoin hala spekülatif bir araç olduğunu ifade edenler olduğunu unutmamak gerekir. Bunun yanında bankacılık ekosistemine dayanan DeFi uygulamaları son zamanlarda büyük ilgi görüyor.

Kripto Borsaları Oldukça Merkezi

2019 yılında en çok tartışılan konulardan biri de kripto para borsalarının, hedeflenenin aksine merkezi olması oldu. Bu sebeple birçok borsa merkezsiz kripto para borsa platformları yani DEX’leri piyasaya sürdü.

Geride bırakmaya hazırlandığımız yıl boyunca Binance ve Coinbase gibi önemli oyuncular merkezsiz kripto para borsası ile ilgili adımlar attı. Bunun yanında birçok önemli isim 2019 yılının DEX’lerin yılı olduğunu iddia etti. Bu bir nevi doğru olabilir. Çünkü 2019 yılında DEX’ler gerçekleşen işlemlerde ciddi bir büyüme yaşandı. Büyük borsaların çoğu merkezsiz borsalar sayesinde adeta servet kazandı.

Borsalar Merkezsizleşiyor

2019 yılında kripto para borsalarını merkezsizleştirmenin anahtarının DEX’lerde olduğunun farkına varıldı. Bu da büyüyen DeFi ekosistemiyle beraber büyük bir çekicilik kazandı.

Yapılan açıklamalara göre  DeFi öncelikle her ne kadar Ethereum‘a dayansa da defipulse.com’a göre Maker, piyasanın %50’sinden fazlasına sahip bir hale geldi.

Öte yandan DeFi ekosistemindeki yatırım seviyeleri şu an 670 milyon dolar rekor seviyesinde bulunuyor ve gelecek yıl bu rakamın 5 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Bunların yanında DeFi, merkezi olmayan bir bankacılık sistemi fikrini ve onunla birlikte kullanılan para birimlerini yani Ethereum, Dai ve Maker’ın omurgasını oluşturuyor. Weiss Crypto Ratings’e göre bir stablecoin olan Dai Bitcoin’den çok daha istikrarlı olduğu için ilk dünya para birimi olabilir. Ayrıca MakerDAO’nun gelecekte merkezi olmayan bir merkez bankası olacağı da ifade ediliyor.

Coinbase CEO’su Brian Armstrong da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarda DeFi’nin kripto para sektörünün geleceği olacağını dile getirmişti. 

Kaynak: Newsbtc

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Henüz oy kullanılmadı)
Loading...

Yorum Yap